První úkol se týká tučného čtvrtku – pojďte s dětmi něco také upéci. Vyfoťte se při pečení a hlavně závěrečnou dobrotu, ideálně při konzumaci a vložte jí do Masopustní události na fb či nám jí pošlete do zprávy.

Na tučný čtvrtek panovalo přesvědčení, že by si každý měl pořádně nacpat břicho, aby během následujícího půstu bylo jednoduše „kde brát“ a aby měl po celý rok plno síly.

Na vesnicích se rozšířil zvyk masopustních zabijaček, takže se typickým tučnočtvrtečním jídlem stalo vepřo-knedlo-zelo, jitrnice, jelita, prejt a další zabijačkové dobroty.
Pojďme si společně nějakou dobrotu upéci. Tady je pár receptů tradičních dobrot, slaných i sladkých…

Odlehčené minikoblížky z jogurtového těsta

  • 200 g jogurtu,
  • 150 g polohrubé mouky,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 1 vejce,
  • půl balíčku prášku do pečiva.

Všechny ingredience smíchejte a vypracujte v hladké a řidší těsto. Pomocí lžíce vytvarujte malé kuličky a osmažte je ve vyšší vrstvě oleje z obou stran. Obalte v moučkovém cukru se skořici a vanilkovým cukrem. Podávejte s marmeládou a zakysanou smetanou.

Klasické masopustní koblihy (22ks)

  • polohrubá mouka 500 g + na posypání pracovní plochy
  • špetka soli
  • vanilkový cukr 3 sáčky
  • kůra z jednoho citrónu
  • žloutek 4–5 ks
  • mléko 250 ml
  • máslo 50 g
  • tuzemský rum 2–3 lžíce
  • droždí 1 kostka (42 g) nebo 1 sáček sušeného
  • pikantní zavařenina na plnění
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rum. Nakonec do základu rozdrobte droždí.

Dobře promíchejte a pak propracujte na hladké, vláčné těsto. Lehce ho poprašte moukou a zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho zhruba do tvaru obdélníku o síle asi 1,5 cm.

Na polovinu obdélníku dejte kopečky marmelády, pak přiklopte druhou půlkou těsta a tvořítkem (nebo sklenicí) z něj vykrajujte jednotlivé koblihy. Zbylé těsto znovu zpracujte na koblihy.

Do menšího kastrolu nalijte vyšší vrstvu oleje, rozpalte jej a koblihy v něm smažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte odsát na papírových kuchyňských ubrouscích. Vlažné koblihy pocukrujte.

Masopustní pletýnky (20 ks)

  • 180 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 2 lžička krupicového cukru
  • 2 ks žloutky
  • 40 g moučkového cukru
  • 360 g polohrubé prosáté mouky
  • 1 špetka soli
  • nastrouhanou kůru z 0,5 citronu
  • 40 g másla
  • 50 g rozinek
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

Do hrnečku s mlékem rozdrobíme droždí, přimícháme cukr a necháme vykynout kvásek. V míse utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme moukou smíchanou se solí a kůrou a vykynutý kvásek.

Začneme zpracovávat těsto, po chvilce přilijeme zchladlé rozpuštěné máslo a hněteme tak dlouho, dokud se nelepí na stěny mísy. Těsto zakryjeme folií a necháme v teple asi hodinu kynout.

Do těsta zapracujeme rozinky, rozkrájíme na 20 kousků a vyválíme asi 20 cm dlouhých válečků, které v polovině přehneme a zapleteme. Pletýnky přikryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut kynout.

Pletýnky smažíme ponořené v rozpáleném oleji nejprve 1 minutu pod pokličkou, pak je otočíme a smažíme do zlatohněda. Necháme okapat na papírové utěrce a před podáváním obalíme v cukru se skořicí.

Škvarkové pagáče (18 ks)

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 2 PL sádla
  • 250 g škvarků
  • 250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 1 vajíčko na potření
  • na posypání: kmín, sezam, hrubozrnná sůl

V misce uděláme kvásek. Do mísy přidáme dáme mouku, sůl, pokrájené škvarky (nemleté), sádlo a mléko a doopravdy hodně vypracujeme, až se na těstě tvoří puchýře.

Dáme vykynout na teplé místo, aspoň jednu hodinu. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.

Z těsta uděláme válec a nakrájíme na stejné díly, z nich v ruce umotáme kuličku a tu na plechu rukou rozmáčkneme. Každou placku ozdobíme mřížkou (nožem nebo mřížkou na bram.salát).

Potřeme vajíčkem, posypeme a necháme kynout už jen tak 20 minut. Pečeme docela pomalu, 180 °C dozlatova.

Škvarkovo-zelné placky (15 ks)

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g škvarků
  • 1 lžíce sádla
  • 1 vejce
  • 250 g bílého kyselého zelí
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Sádlo rozehřejte a škvarky nakrájejte najemno. Obojí přidejte k mouce, vejci i zelí, které jste přecedili a překrájeli. Dolaďte solí, pepřem i kmínem a vytvořte těsto, které drží při sobě. Z těsta pak tvořte placičky vysoké asi půl centimetru, rozložte je na plech s pečicím papírem a pečte 25–30 minut při 180 stupních Celsia.